Friday, November 18, 2011

JCI Koolitajate klubi


Esmaspäeval 14. novembril said JCI koolitajad kokku Peep Vainu juures, et kuulda Peebu kogemusi kuulda ja JCI Treeninginstituudi uudiseid jagada.
Palusime Peep Vainul jagada enda arvamust, mis teeb koolitajast ühe eduka koolitaja. Peep pakkus välja 3 olulist asja, mis koolitaja edukaks teeb:
1. Huvi teema vastu. Teema peaks Sind ennast tõsiselt huvitama, mille peale justkui põlema lähed.
2. Sinu enda seatud standard e. kui kõrgele sead oma lati. Mis on see SISU, mida pakkuda tahad ja mis tasemel Sa olla tahad.
3. Ettevalmistus ja harjutamine, analüüs ja täiustamine.
Peep pakkus, et kõige parem tagasiside enda koolitusele on Sinu enda sisemine tunne - kas läks hästi või mitte. Millise enesetundega lahkud koolituselt, see peegeldub tagasi kuulajatelt ja sellega saad mõista, kas Sinu koolitus oli edukas.
Lõpetuseks ka üks paradoks, mida koolitustel tihti näeme - need kes tegelikult koolitust ei vaja on koolitusel kõige aktiivsemad kaasamõtlejad ja usnamad õppijad ning need, kellel koolitust rohkem kasu võiks olla need on tavaliselt kõige passivsemad koolitusel.

Edasi JCI koolitajad jagasid oma kogemusi:
1. Meetodimess - Archimedese korraldatud üritus, kus koolitajad jagavad erinevaid koolitusmeetodeid. Kui registreerid ennast koolitajaks veebilehe www.mitteformaalne.ee
siis saad infot selliste ürituste koha ja sinna ka kandideerida.
2. Kogemused JCI Maailmakongressilt Brüsselist. Meelde jäid kõige rohkem koolitused, kus räägiti piltlikult ja kasutati visualiseerimisvõtteid. Näiteks ka M.L. Kingi kõne, kus ta kasutas palju metafoore ja kujutluspilte. (imagine...). Meelde jäi ka üks koolitaja, kes koolituse alguses jagas kõikidele osalejatele igasuguseidvidinaid - stressipalle ja erinevaid asju mudimiseks. Ja neid võis siis kogu koolituse ajal aktiivselt kasutada, sest tema uskus, et kui inimesed saavad maandada oma motoorset rahutust, siis nad õpivad paremini. Meeldis ka võte, kasutada koolitusel väitlemist - üks meeskond väite poolt ja teine vastu, ning toovad välja oma argumendid. Inimesed mõtlevad ise teema läbi ja jääb oluliselt paremini meelde. Üks koolitusel kasutatud video, mis rahvale väga meeldis. Preacher using the "F" World in Church. kasutas Patrick Knght koolitusel Painting With Passion näitena kuidas saab asju kirega teha.

JCI Treeninginstituudi tegemistest:
* JCI Koolitusklubid väga head, kui olemas kohtumise sisu, eesmärk ja konkreetne teema. (võib olla mõni kitsaskoht mis koolitustel ette võib tulla, või midagi mida iga koolitaja korda mööda ette valmistab
* JCI TI märksõnad: networking, kogemuste jagamine, koos tegemine (ka ühte suurt koolitust), kogenud koolitajate kogemuste saamine, mentorid uutele koolitajatele.
* Hanno Jarveti pakutud TI eesmärk, et inimesed valitud positsioonidel saaks oma tööd hästi teha ja tekitada koolitajaid juurde. :-)

Arutelu TI rolli ja eesmärgi nimel jätkame Facebookis suletud grupis JCI Koolitajad. Kui Sina veel sinna ligipääsu ei oma, kuid tahasid siis anna märku: marju.rk@gmail.com

Dropboci on loodud eraldi kaust JCI Treeninginstituut, et jagada olulisi koolitusega seotud dokumente. Hetkel on sinna panud:
1. NAtional Speakers Association dokument, mida saame ka TI kasutada - seda peaks lugema iga inimene, kes rahva ees esineb.

JCI Training Commissioni direktori Patric Knighti koostatud:
2. Teach, Coach, Train - JCI koolitajate soovitused teistele koolitajatele
3. Trainers Stories - JCI koolitajate kogemused erinevates olukordades toimetulemiseks.

Järgmine kokkusaamine toimub 28 novembril esmaspäeval, kus arutame TI eesmärke 2012 aastaks ja paneme paika konkreetsed sammud.
Rõõmsa kohtumiseni
Majru

No comments:

Post a Comment